تاریخ و محل تولد: ۱۵ فوریه ۱۸۷۰، آچه شمالی، سلطنت آچه
تاریخ شهادت: ۲۴ اکتبر ۱۹۱۰ (۴۰ سالگی) در آچه
علت شهادت: اصابت ۳ گلوله هنگام جنگ با سربازان هلندی
بنای تاریخی: موزه خانه چوت موتیا
شهرت: مبارز جنگ از آچه، قهرمان ملی اندونزی
چوت موتیا یک قهرمان ملی اندونزی از منطقه آچه بود. وی در آچه به خاک سپرده شد. وی بر اساس حکم ریاست جمهوری شماره ۱۰۷ سال ۱۹۶۴ عنوان قهرمان ملی اندونزی را به خود اختصاص داد.
والدین چوت موتیا از تبار مینانگ کاباو، سوماترای غربی بودند. در ابتدا چوت موتیا با همسرش تِوکو محمد یا جیک تونونگ علیه هلند جنگید. اما در مارس ۱۹۰۵، جیک تونونگ توسط هلندی ها اسیر شد و در ساحل لوکسِماوه، آچه به اعدام محکوم شد. پیش از اعدام، جیک تونونگ به بهترین دوست خود پانگ ناگروی توصیه کرد که با همسرش ازدواج کند و از پسرش راجا صبی مراقبت کند.
چوت موتیا سپس مطابق وصیت همسرش با پانگ نانگروی ازدواج کرد و به رهبری تِوکو مودا گانتو به نیروهای دیگر پیوست. در طی نبرد با سپاه هلند در منطقه پایا چیچِم، چوت موتیا و سایر زنان مبارز به جنگل گریختند. خود پانگ نانگروی به جنگ خود ادامه داد تا اینکه سرانجام در ۲۶ سپتامبر ۱۹۱۰ به شهادت رسید.
سپس چوت موتیا برخاست و به همراه بقایای ارتش خود به جنگ ادامه داد. او ضمن حرکت به سمت منطقه گایو از طریق جنگل ها، به پست های استعماری حمله کرد و آنجا را تصرف کرد. اما در ۲۴ اکتبر ۱۹۱۰، چوت موتیا و سربازانش در منطقه آلوی کورینگ با سپاه هلند درگیر شدند. در این نبرد چوت موتیا به شهادت رسید.
در ۱۹ دسامبر ۲۰۱۶، به دلیل خدمات و مبارزه خود، دولت جمهوری اندونزی عکس او را در اسکناس های یک هزار روپیه ثبت کرد.
قدردانی
· قهرمان ملی اندونزی از آچه
· ثبت عکس در اسکناس یک هزار روپیه
· نام چوت موتیا نیز در چندین مکان ثبت شده است:
- بیمارستان عمومی منطقه ای چوت موتیا واقع در آچه شمالی
- موزه خانه چوت موتیا، آچه شمالی
- مسجد چوت موتیا در جاکارتای مرکزی
- پارک چوت موتیا، بِکاسی، جاوه غربی
- و برخی از نام های خیابان در اندونزی.
استراحتگاه
سربازان هلندی در اکتبر ۱۹۱۰ به تعقیب نیروهای چوت موتیا شدت بخشیدند. این امر باعث شد تا چوت موتیا نیروهای خود را از کوه به کوه دیگر منتقل کند تا از محاصره هلندی ها جلوگیری کند.
تا اینکه در ۲۴ اکتبر سال ۱۹۱۰ در منطقه آلو کورینگ، نبرد شدیدی بین سربازان هلندی و سربازان به رهبری چوت موتیا رخ داد. در این نبرد چوت موتیا به شهادت رسید.
منبع: رایزنی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در اندونزی.
نظر شما